Kolpingovy rodiny

Spolek Kolpingovo dílo České republiky sdružuje jednotlivé pobočné spolky – Kolpingovy rodiny. Ty začaly v ČR ve své novodobé historii vznikat v roce 1993 po založení centrálního svazu sídlícího ve Žďáru nad Sázavou. Kolpingovy rodiny jsou základními články Kolpingova díla, mají vlastní právní subjektivitu a zvolené představenstvo. To rozhoduje o činnosti a směřování aktivit Kolpingovy rodiny. Působí v rámci farností, jejichž jsou nedílnou součástí, a snaží se za podpory duchovního správce aktivně podílet na životě farní obce. Veškeré aktivity jsou otevřeny nejen pro členy, ale také pro širokou veřejnost. Většina Kolpingových rodin se zaměřuje především na práci s dětmi a mládeží. Snaží se je motivovat k aktivnímu zapojení do činnosti a podpoření zájmu o dění v jejich okolí a ve společnosti. Organizují celoroční volnočasové aktivity, kroužky nebo letní tábory. V rámci farností organizují také duchovní a kulturní akce.

Kolpingovy rodiny v ČR

V současné době sdružuje Kolpingovo dílo ČR 38 Kolpingových rodin.
1.  KR Blansko                                      16. KR Nové Veselí                     31. KR Zadní Zhořec
2.  KR Brno I.                                        17. KR Nýřany                             32. KR Žďár nad Sázavou 1
3.  KR Brno Židenice                           18. KR Ostrava                             33. KR Žďár nad Sázavou 2
4.  KR Dobrá Voda                               19. KR Praha 8                             34. Brno FA
5.  KR Dyjákovičky                               20. KR Přímětice                          35. Český Těšín FA
6.  KR Havlíčkova Borová                    21. KR Smečno                             36. Hodonín FA
7.  KR Havlíčkův Brod                          22. KR Soběšice                            37. Hradec Králové FA
8.  KR Horní Kosov                               23. KR Starý Plzenec                    38. Opava FA
9.  KR Hradčany                                    24. KR Štítary
10. KR Klokoty                                      25. KR Tři Studně
11. KR Kunštát                                      26. KR Újezd
12. KR Lesná                                         27. KR Velká Bíteš
13. KR Lískovec                                    28. KR Velká Losenice
14. KR Měřín                                        29. KR Veverská Bítýška
15. KR Nížkov                                       30. KR Věžnice

• Kolpingovo dílo ČR, z.s.
Kolpingovo dílo ČR, z.s.