PROSTUPNÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ V TK SEJŘEK – LEPŠÍ ŠANCE

Název projektu: Prostupné zaměstnávání v TK Sejřek – Lepší šance

Registrační číslo projektu: CZ.03.2.65/0.0/0.0/16_047/0010372
Realizace: 1. 9. 2019 – 31. 8. 2022

Tento projekt řeší problém se zaměstnáváním osob, které se v Terapeutické komunitě Sejřek dlouhodobě léčí ze závislosti na nelegálních návykových látkách v kombinaci s dalším psychiatrickým onemocněním. Jednou z podstatných charakteristik CS je velmi problematická zaměstnatelnost z důvodu absence pracovních návyků a z toho plynoucí dlouhodobé nezaměstnanosti. Dlouhodobá nezaměstnanost u klientů vede ke ztrátě jejich motivace ke zlepšení životních podmínek, ke ztrátě sebevědomí, sociální izolaci a zhoršení jejich psychického stavu. V kombinaci s užíváním nelegálních návykových látek dochází k narušení jejich osobnosti a šance na jejich zařazení do pracovního procesu se rapidně snižují. Problémem je také nízká nabídka pracovních míst v regionu MAS Zubří země, která by vyhovovala specifickým požadavkům CS. Práce s CS není jednoduchá a je zde zapotřebí individuální přístup.

Hlavním cílem projektu je za pomoci doprovodných aktivit a v rámci prostupného zaměstnávání podpořit  klienty TK Sejřek a zvýšit jejich uplatnitelnost na trhu práce, aby měli lepší šanci a motivaci na něm uspět. Dílčím cílem je pod vedením psychiatra stabilizovat klientův stav, v rámci doprovodných aktivit jim vštípit pracovní návyky, probrat s nimi jejich pracovní možnosti a potřeby, v rámci pracovní terapie je připravit na samotné tréninkové pracovní místo, kde bude docházet k trénování potřebných konkrétních dovedností, a za které budou pobírat mzdu. Cílem projektu je klienty co nejlépe připravit a motivovat na další možnosti zaměstnání po skončení jejich léčby v TK Sejřek, aby po odchodu z TK byli schopni zařazení do běžného života a měli tak lepší šanci nalézt si a udržet zaměstnání. Cílem projektu je předat klienty většinou do návazné služby (doléčovacího centra) a pomoci jim s hledáním zaměstnání v místě jejich dalšího pobytu. Cílem projektu je rozšířit spektrum činností, ve kterých je možné klienty zaměstnat tak, aby si mohli vybrat dle svých preferencí, možností, případně aby bylo možné jednotlivé činnosti kombinovat.

Klíčová aktivita KA1 Prostupné zaměstnávání

Systém prostupného zaměstnávání v TK Sejřek spolu s aktivizačně-motivačním programem je propojen s jednotlivými fázemi léčby klientů v TK Sejřek a trvá zhruba 12 měsíců. Cílem aktivity je zhodnotit pracovní zkušenosti a možnosti klienta a postupným zapojením do pracovního procesu v TK Sejřek mu vštípit pracovní návyky a dovednosti, které jsou nezbytné pro jeho další pracovní uplatnění po odchodu z TK Sejřek.

Fáze prostupného zaměstnávání:

1. Aktivizační opatření – pracovní anamnéza, základní informace o trhu práce

2. Pracovní terapie – klienti se účastní pracovních procesů v dílnách a podílejí se na údržbě a provozu objektu TK, povinně se účastní pracovní terapie v keramické dílně

3. Tréninkové pracovní místo – zaměstnání v kovářské dílně, keramické dílně, pražírně kávy, ve včelařství

4. Podpora při hledání nového zaměstnání – pomoc při výběru vhodného oboru, sestavení životopisu a žádosti o místo, pomoc při komunikaci s úřady

Stěžejní osobou pro efektivní zajištění projektu je pracovník na pozici pracovní terapeut (úvazek 1,0), který bude nejvíce v kontaktu s CS.

Klíčová aktivita KA2 Systém podpůrných aktivit pro zaměstnávání klientů TK Sejřek

KA2 poskytuje klientům po celou dobu jejich zapojení v projektu kariérní poradenství, konzultace případných problémů, postupnou přípravu pro zapojení se na trh práce po skončení léčby. Nedílnou součástí této aktivity je vzhledem ke specifické CS i psychiatrická podpora klientů.

KA1 i KA2 jsou během celého projektu úzce provázané.