Otevíráme Poradnu pro gambling Kraje Vysočina

Potýkáte se s gamblingem, sázením či závislostí na sociálních sítích? Otevírá se Poradna pro gambling Kraje Vysočina.

Přemíra hraní na mobilu, sázení na výsledky sportu, zalíbení v on-line sázkách, hazard či závislost na sociálních sítích: to všechno jsou témata, kterými se pracovníci poradny zabývají. Poradna pro gambling Kraje Vysočina je od dubna 2020 provozována ve čtyřech městech: Havlíčkův Brod, Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou. Pracovníci poradny se s klienty setkávají jednou týdně a společně pracují na cestě ke spokojenějšímu životu bez závislosti.

„Sázení a hráčství je zákeřné v tom, že neovlivňuje pouze samotného hráče, ale má velký dopad i na jeho rodinu a široké okolí. Zaměření na hru či dluhy vedou k sociální izolaci, strachu, beznaději. Nejčastějšími motivy pro to, začít situaci řešit, jsou dluhy, problémy v rodině a blízkých vztazích a někdy i zhoršené zdraví,“ uvádí Mgr. Zdeňka Danhoferová, vedoucí Poradny.

Člověk, který chce svoji situaci změnit, se může telefonicky či e-mailem ozvat pracovníkovi poradny a domluvit si termín prvního setkání. Následně se pracovník a klient setkávají nejčastěji jednou týdně na 45 minut. Vše může nyní probíhat ON-LINE, tedy bez osobního setkání. Je možné využít telefon, Skype, WhatsApp či Messenger. Služby jsou bezplatné a se zárukou diskrétnosti. „Pomocnou ruku podáváme také rodičům dospívajících dětí, které sociální sítě, hraní her či závislost na internetu vytrhla z reálného prostředí,“ uvádí terapeutka Danhoferová a pokračuje: „V takové situaci je ideální kontakt i s rodiči, protože je pak společně větší možnost dětem pomoci. Na poradnu se také mohou obracet blízcí hráčů či jinak závislých osob a je jim také poskytována podpora a pomoc v nelehké situaci.“

Do Poradny je možné se objednat telefonicky: 602 288 420, e-mailem poradna@gamblingvysocina.cz , fb: @gamblingvysocina, nebo přes další kontakty na www.gamblingvysocina.cz

Zařízení je provozováno Kolpingovým dílem České republiky z.s. ve spolupráci s Oblastní charitou Jihlava a Oblastní charitou Třebíč. Projekt je finančně podpořen Úřadem vlády České republiky a je na něj přislíbena také dotace Krajem Vysočina.

Poradna pro gambling Kraje Vysočina

Poslání zařízení:

Poradna pro gambling Kraje Vysočina poskytuje terapeutické a poradenské služby těm, kteří se potýkají se sázením, gamblingem, hazardem, závislostí na internetu, sociálních sítích či s přemírou využívání elektronických zařízení. Klient se setkává s terapeutem v týdenních intervalech a společně pracují na naplněnějším a spokojenějším životu bez závislosti. Informace a podpora jsou nabízeny i blízkým osobám. Poradna je provozována ve Žďáře nad Sázavou, Jihlavě, Třebíči a v Havlíčkově Brodě.

Zdůvodnění vzniku zařízení

Poradna pro gambling Kraje Vysočina vznikla na základě Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním. Finančně je projekt podpořen Úřadem vlády ČR / Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Krajem Vysočina. Jde o společný projekt tří organizací, které se dlouhodobě v Kraji Vysočina zabývají prací s lidmi s adiktologickou (závislostní) problematikou: Kolpingovo dílo České republiky, z.s., Oblastní charita Jihlava, Oblastní charita Třebíč.

Kontakty:

Žďár n. S:     Mgr. Zdeňka Danhoferová, vedoucí poradny, 602 288 420, zdenka.danhoferova@kolping.cz

Třebíč:          Pavlína Šárková, poradce, 776 158 489, pavlina.sarkova@trebic.charita.cz

Jihlava:         Bc. Michaela Vitmajerová, poradce, michaela.vitmajerova@jihlava.charita.cz

Havl. Brod:  Martin Prášek, DiS, poradce, 601 542 403, martin.prasek@kolping.cz

e-mail: poradna@gamblingvysocina.cz