MOZAIKA: ZAJIŠTĚNÍ KOMPLEXNÍ PÉČE V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ

Název projektu: MOZAIKA: Zajištění komplexnosti péče v Havlíčkově Brodě

Registrační číslo projektu: CZ.03.2.60/0.0/0.0/16_052/0010590
Realizace: 1. 10. 2019 – 30. 6. 2022

Realizací projektu dojde k doplnění chybějících střípků do mozaiky služeb ve městě Havlíčkův Brod v oblasti adiktologické péče a zvýšení bezpečnosti. Hlavní CS jsou osoby ohrožené závislostí, sekundární CS jsou osoby v, nebo po výkonu trestu, a to často navíc ohrožené vícenásobnými riziky. Obsahem projektu je příprava a realizace čtyř samostatných aktivit, které doplňují stávající nabídku sociálních a souvisejících služeb. Do realizace se zapojí další místní subjekty včetně Města Havlíčkův Brod.

V regionu Havlíčkův Brod existuje základní síť služeb pro cílové skupiny projektu. Stávající služby poskytují CS fragmenty péče, bez ambice celkového řešení problému.

Příčiny problému z hlediska projektu:

1. Absence systémového řešení práce s mládeží a mladými dospělými ohroženými podílením se na trestné činnosti. Ve městě Havlíčkův Brod (HB) neexistuje dlouhodobý program sociálního výcviku (resp. probační program), který by adekvátním způsobem přispíval k prevenci trestné činnosti a zabraňoval dalšímu soc. vyčleňování.

2. Stávající služby nejsou dostatečně systematicky postavené, aby pokryly potřeby CS. Po rozpadu sítě AT ambulancí nejsou v HB dostupní psychiatři, kteří by se problematice závislostního chování věnovali v celé šíři a saturují tak jen potřebu medikace. Absence komplexního systému péče, kdy chybí funkční prvky systému, má za následek snížení efektivity jednotlivých aktivit, neboť nedořešené aspekty závislosti způsobují u CS v dlouhodobějším horizontu selhání a recidivu

Hlavní cíl:

Prostřednictvím doplnění spektra služeb dojde ke snížení počtu sociálně vyloučených osob ve městě HB. Stávající systém služeb nezajišťuje plné pokrytí potřeb vymezené CS. Cílem projektu je doplnění chybějících střípků do mozaiky, která funguje až ve své kompletnosti. Vzhledem ke komunitní formě projektu (realizují relativně místní odborníci pro místní obyvatele za účelem efektivnějšího propojení lokálních služeb) budou částečně jednotlivé aktivity propojeny a osoby z cílových skupin budou moci využít více služeb.

Dílčí cíle:

– snížení rizika ohrožení podílením se na trestné činnosti u mladistvých a mladých dospělých.

– u osob ohrožených závislostí dojde k podstatnému zlepšení náhledu na svoji situaci, ke změně chování směrem k lepšímu, k zařazení do společnosti a na trh práce.

Klíčové aktivity:

KA1: Realizace programu sociálního výcviku Flash –

FLASH je program, který pomáhá uvědomit si důsledky protiprávního či jinak problematického jednání. Program pomáhá lepšímu porozumění sebe sama a svému okolí. Rozvijí dovednosti v oblasti komunikace, rozhodování a jednání. Napomáhá také ve zvládání rizikových situací v životě a přispívá ke snížení konfliktů účastníka se svým okolím.

KA2: Rozšíření terénního programu s uživateli nelegálních návykových látek a gamblery v Havlíčkově Brodě

Klíčovou aktivitou je rozšíření a rozvoj terénní sociální práce s uživateli převážně nelegálních návykových látek v Havlíčkově Brodě. Projekt vychází ze současného stavu, který již delší dobu neodpovídá potřebám v lokalitě. Zároveň tímto projektem dochází k pragmatickému rozšíření služby, které by mělo být udržitelné i po skončení projektu.

KA3: Terapeutické skupiny pro klienty s adiktologickou obtíží

Budou realizovány dva typy skupin. Skupina pro adiktologické klienty je určena výhradně osobám, které mají obtíže se závislostí nebo závislostním chováním. Skupina pro blízké adiktologickým klientům je určena pro rodiče, partnery, sourozence, děti a další blízké osobám, které mají obtíže se závislostí

KA4: Specifická psychiatrická péče

Psychiatrická péče bude určena pro klienty:

– Adiktologické ambulance Kolping v Havlíčkově Brodě (sociální služba Kolpingova díla ČR)

– terapeutické skupiny v Havlíčkově Brodě (KA3)

– Terénního programu v Havlíčkově Brodě (KA2)