Terapeutická komunita Sejřek oslavila 20 let

V pátek 20. září proběhla v prostorách Terapeutické komunity Sejřek oslava dvacátého výročí založení. Komunita byla od svého založení zaměřena na léčbu klientů bojujících se závislostí, postupně se však přeorientovala na klienty, kteří se kromě závislosti potýkají s dalšími psychiatrickými obtížemi. Tím je v České republice unikátní.

Oslavy začaly dopolední mší u kaple sv. Anny v obci Sejřek a pokračovaly celodenním programem. Hosté si připomněli spolu s pamětníky nelehké začátky komunity, současný vedoucí Jan Mokrý přiblížil aktuální způsob práce s klienty. Hosté si mohli prohlédnout prostory komunity nebo se zúčastnit charitativní dražby, jejíž výnos zaměstnanci použijí na pořízení včelstva.

„Naše komunita nabízí klientům terapeutický program, který zahrnuje pracovní, volnočasové, terapeutické i odpočinkové aktivity. Máme keramickou, kovářskou dílnu a od letošního roku také provozujeme pražírnu kávy.  Klienti pracují také v kuchyni nebo na zahradě,“ uvádí vedoucí Jan Mokrý.

První klienti do komunity nastoupil 1. 8. 1999, za dvacet let prošlo komunitou 512 klientů.

Na páteční oslavy navazovala sobotní absolventská komunita, tradiční každoroční setkáni absolventů, kteří prošli léčbou v TK Sejřek. Na setkání jich dorazily přibližně dvě desítky, mnozí i za doprovodu svých partnerů a dětí.

Více fotografií z akce najdete ve FOTOGALERII.

Tiskovou zprávu najdete v přiloženém PDF.